Forældre til hashrygere

Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at ryge hash?

Hej Stefan

Jeg har købt din e-bog for at få indsigt i hash misbrugers liv og tankegang. Min søn på 20 er seriøst misbruger, og har svært ved at indrømme at der er et problem med hans daglige rygning.

Har du andet inspiration til en bekymret forældre, som jeg kan tage fat på. Læser bogen med stor interesse og sidder og drømmer om at få min søn til at ville læse bogen. Mangler måske bare den rigtige vinkel til hvordan man så lykkedes med det.

På forhånd mange tak.

Min side af historien...

Mange tak for din email! Desværre kan jeg ikke fortælle dig, om mine erfaringer som forældre med et barn der har et hashmisbrug, for den har jeg ikke! Men jeg kan fortælle dig om hvordan det var at være barnet med hashmisbruget.

En pressende mor

Min mor var i starten helt OK med at jeg røg hash, hun var helt åben overfor det.

Efterhånden som jeg begyndte at ryge hver dag, blev hun mere og mere bekymret.

Jeg kom i behandling

Jeg måtte indrømme jeg selv havde et problem, og min mor fik mig i forbindelse med den kommunale misbrugsbehandling. Jeg havde det helt OK med dette! Omend jeg ikke synes de råd og tips de gav var megen nytte...

Hvis du går ud for at ryge, skal du ikke komme tilbage

Min mor gav mig sommetider "ultimatums", såsom at jeg ikke kunne komme hjem og sove den nat, hvis jeg tog ud om aftenen for ryge.

Jeg vil anbefale forældre ikke at lave den form for pres!

Det havde ingen påvirkning på mig, jeg røg uanset hvad!

Snak om det

Jeg anbefaler forældre ikke at ignorere problemet, men først og fremmest snakke med deres barn om det så godt de kan.

Hvad hvis mit barn ikke vil indrømme der er et problem?

Først og fremmest vil jeg anbefale at man får en ikke-dømmende dialog i gang med sit barn eller pårørende så godt som man kan. Måske er dit barn bange for fingerpegning og at blive dømt, hvis der først bliver indrømmet at man faktisk ikke er så glad for at ryge hash mere.

Stikdåser, skruetrækkere, og kuglepenskapsler

En anden mailudveksling

Hej
Jeg har en søn på 20 år, som har røget hash i 6 år. Han ryger dagligt. Han skal flytte hjemmefra nu til et liv på overførelsesindkomst. Mit inderste ønske er, at han får åbnet sin bevidsthed om, at han kan få et liv uden cannabis. Har tænkt på at vidersende mailen og købe e-bogen og give ham et print. Drivkraften til at stoppe skal komme fra ham selv for at det lykkedes. Det ved jeg. Har du nogle gode råd?

Hej X,

Rigtig mange tak for din mail. Du er absolut ikke den eneste med dette problem. Jeg tænker snart på at oprette et slags forum, hvor forældre kan dele deres oplevelser og råd om dette??

Du har fuldkommen ret i at han selv skal have "drivet" eller lysten til at stoppe! Man kan desværre ikke tvinge andre til at stoppe.

Selvom jeg nok kunne sige med glæde, at du skulle købe bogen og give den til ham, er jeg faktisk lidt usikker på det er det bedste. Måske er det bedste at du får en slags forbindelse med andre forældre, hvor i kan snakke om hvordan i kan håndtere det? Men du kan også bruge bogen til at forstå hvad der er der driver din søn til at ryge, og hvilken slags fælde han er havnet i. Min egen mor var glad for at læse bogen og se det, og jeg har også hørt det samme fra andre forældre.

I worst case er jeg mest bange for at han "sortlister" bogen, hvis du ligesom "skubber den ned i halsen på ham", så at sige.

Måske en lille snak om hvilke negativer du ser, hvorfor du gerne vil se ham stoppe, også er du selvfølgelig velkommen til at henvise ham til mig/kvitcannabis.dk.

Husk også at lytte til ham, måske vil han fortælle dig hvorfor han ryger eller bliver ved. Pas på ikke at drive det ind til en diskussion, men fortæl evt. at bogen går ind og ser på disse emner.

Jeg håber det hjalp lidt, ellers er du altid velkommen til at kontakte mig!

Mvh Stefan

Tak for dine gode råd og jeg har også set dine videos. Jeg får råd og vejledning ved et misbrugscenter. Har også lidt kontakt til andre forældre. Meget forskelligt hvordan vi tackler det. En er blevet smidt ud hjemmefra osv. Jeg har aldrig smidt min søn ud, det har jeg ikke kunnet få mig selv til. Jeg er selv et godt forbillede - tror jeg - hverken ryger eller drikker. Har altid haft fast arbejde.

Jeg har haft utallige diskussioner og skænderier om at han skulle stoppe med at ryge hash. Det har givet modtryk, men jeg har været så desperat. Men han vil/kan ikke. Han vil ikke gå i behandling.

Nu har han fået lejlighed og skal snart flytte. Det glæder han sig til, selvom han ikke er igang med noget. Jeg prøver at være positiv og hjælper ham til at komme hjemmefra på en god måde. Så han følelsesmæssig ved at jeg er der for ham, men hans mindre søster og jeg kan ikke bo sammen med ham mere. Han har trods alt gennemført HHX sidste sommer. Han har konstante smerter i ansigtet og fødderne. Ved du om det kan komme af misbruget? Mvh X

Hej X,

Det lyder godt at du har kontakt med andre forældre i samme situation, et delt problem er et halvt problem :-). Det lyder også som om at han er på vej ud af reden på en god måde. Jeg har aldrig hørt om at cannabis kan skabe smerter i ansigt eller fødder, men jeg er ikke læge selvfølgelig. Jeg håber han kommer til lægen og får snakket om det.

Jeg har som sagt ikke nogen børn som er/har været misbrugere, men det har selvfølgelig også været trist og frusterende med en mor og søster som ikke ville tage "Endelig ikke-ryger" til sig.

I sidste ende tror jeg det handler om at give ham ro og tid til at indse, hvad han egentlig vil. Hvis han "nyder" hans hash i ro og mag, vil han måske indse at der egentlig ikke er så meget nydelse i det, eller indse at han mere er en slave af det. Pludselig er der ikke nogen der er efter ham, han føler ikke stresset af at være "jaget". Stress som han selvfølgelig føler at hashen hjælper på. Jeg tror når han flytter til sin egen lejlighed, vil han helt automatisk får fred til det.

Det er lidt som hvis man får rationer og begrænsninger på noget, så bliver det pludselig meget mere spændende og interessant? Hvis du vil gøre noget 100 gange mere interessant for nogen, så bare fortæl dem de ikke skal gøre det eller ikke må gøre det :-).

Selvfølgelig er det svært at se på og ikke prøve at gribe ind, når man ved at det ikke er godt. Men din søn er jo en voksen mand. Han har fri vilje. Han har lov til at gøre dumme ting. Omend vores love prøver at forbyde det, så kan du selv se hvor effektivt det egentlig er.

Det er oplysning om fakta der får en til at undgå at gøre dumme ting, enten fra andres erfaringer eller egen erfaring. Man kan dog ikke tvinge nogen til at indse fakta, de må selv opsøge det og være åbne over for det, men stadig kritiske og sammenligne med det man allerede ved for at indse om det virkelig passer.

Vi gør alle dumme ting, og nogen gange er vi så stædige og opsatte på at gøre disse dumme ting, at vi ikke vil lytte til andre. Egentlig kan det bare gøre os mere opsatte på at "fuldføre" vores dumme projekt, for at "bevise" noget. Vi har jo ret! Din søn har i hvertfald masser af viljestyrke.

Mvh Stefan

Hej Stefan.

1000 tak for dit svar. Det kan jeg virkelig bruge til noget. Ja, han har følt sig jagtet. Nu er det hans valg.

Han har kontakt til lægen mht smerterne, men de kan ikke give nogen forklaring.

Jeg skal lade ham i fred, og han må træffe sine egne valg nu 😊 Han er klog nok og har masser af viljestyrke så håber han kommer til fornuft en dag. Tak, og så sejt af dig at du er kommet så langt selv og har taget din egen beslutning om at et misbrug ikke skal styre dit liv.

Jeg tænker måske at købe bogen til mig selv 😊

Ha’ en god dag.